EVALUATION OF BACTERIAL PATHOGEN AGROBACTERIUM TUMEFACIENS ATTACK ON SOME APPLE VARIETIES PUBLISHED
Mihaela NECREALĂ1, Alexandra ROTARU1, Raul CHIFAN1, Ana-Maria VÎRTEIU1, Alin CĂRĂBEȚ1, Ramona ȘTEF1 1 Banat’s University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine “Regele Mihai I al României” from Timisoara chirita_ramona@yahoo.comAgrobacterium tumefaciens produce pagube severe, cauzând adesea pierderea plantelor infectate. Patogenul este polivor, având o agresivitate ridicată, atacă peste 140 de specii ierboase și lemnoase. În ultimele decenii, diseminarea bolii a crescut foarte mult datorită schimbului intensiv și comercializării materialului de înmulțire, latent infectat.
Obiectivul studiului a fost de a determina agresivitatea, virulența și gradul de atac al bacteriei Agrobacterium tumefaciensis precum și de a observa soiurile sensibile și tolerante la atacul acestui patogen, în condițiile climatice ale anului 202. În perioada martie – mai 2021 au fost efectuate observații privind prezența și atacul bacteriei Agrobacterium tumefaciens la soiurile de măr: Generos, Delicios de Voinești și Florina din plantația Stațiunii Didactice și Experimentale Lugoj Herindești. Atacul bacteriei Agrobacterium tumefaciens a fost semnalat cu ușurință datorită hipetrofiilor vizibile. Observațiile efectuate au evidențiat că patogenul Agrobacterium tumefaciens a atacat cele trei soiuri de măr, luate în studiu. Soiul Florina a fost cel mai sensibil la atacul cancerului bacterian, prezentând cele mai ridicate valori ale agresivității, virulenței și gradului de atac. Frecvența de atac (40%), cea mai scăzută, s-a înregistrat la soiul Delicios de Voinești, dar intensitatea atacului a fost mai mare comparativ cu cea manifestată la soiul Generos. Ca urmare a studiului efectuat, soiul Generos a reieșit, ca fiind cel mai rezistent la această bacterie, gradul de atac fiind semnificativ mai mic în comparație cu martorul (media soiurilor).
Agrobacterium tumefaciens, attack, apple varieties
biology
Presentation: None
Back